dinsdag 7 mei 2013

Instagram 3.5


De nieuwste update voor sociaal medium Instagram, versie 3.5, komt met een sectie ‘Foto's van jou’: een archief van alle foto’s waarin jij schittert.

Tagsysteem

Het werkt met een eenvoudig tagsysteem waarbij je telkens als je een nieuwe foto uploadt, een ‘Mensen toevoegen’-knop zal zien. Hiermee kan je jezelf en anderen in de foto aanduiden. Foto’s waarin je werd aangeduid, komen vanaf nu terecht in het nieuwe archief op je pagina. Bovendien kan je merken als Starbucks of Zara taggen als je commercieel gezind bent.

Foto’s die gepubliceerd werden voor de nieuwe update verscheen, komen niet terecht in het archief. Wel kan je je oude foto’s doorlopen en er één per één alsnog vrienden in aanduiden.

Facebookklauwen

Versie 3.5 maakt nog maar eens duidelijk dat Instagram nu in handen van Facebook is. Het tagsysteem doet meteen denken aan dat van de sociale mediagigant. Het enige verschil, en misschien ook een minpunt, is dat je jezelf niet in foto’s van vrienden kan aanduiden. Als zij een prachtig kiekje van je hebben, zal je hen eerst moeten vragen of ze zo vriendelijk willen zijn te bevestigen dat het jouw snoet is op de foto. Gelukkig kan je jezelf wel untaggen in foto’s van vrienden. Ook kan je de veiligheidsparameters zo aanpassen dat getagde foto’s enkel in je archief verschijnen nadat je akkoord gaat.

Ik weet niet of ik het geüpdatete voyeurisme zoveel leuker vind. Waar ik een fervent instagrammer werd om aan de klauwen van Facebook te ontsnappen, treedt het populaire fotonetwerk steeds meer in de voetsporen van Grote Broer. Instagram, waar gebruikers zondermeer momentopnames de wereld willen insturen, leek geen vernieuwingen nodig te hebben. Dat was buiten de controlefreak Facebook gerekend, me dunkt. Als er maar geen gezichtsherkenning komt of weer dat gedoe over eigendomsrechten, dan wil ik gerust 3.5 omarmen in een privésfeer waar ik nog wel de controle lijk te hebben.

Wided Bouchrika

Om de nieuwe versie te proberen, hoef je enkel de app te updaten via Google Play voor Android en iTunes voor Apple.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten